Vorming2018-09-04T10:17:12+00:00

Vorming

In samenwerking met Vormingplus organiseert de bibliotheek vormingsmomenten en lezingen.

Proeven van acrylschilderen. Expressieworkshop.

Schilderkunst begrijp je beter door zelf te schilderen en kleuren te mengen. Vanuit eenvoudige oefeningen ervaar je stap voor stap het acrylschilderen. Onder begeleiding leer je het penseel op papier hanteren, de richting van toetsen, de structuur van verflagen, droog en nat opbouwen. Daarbij laat je je onder meer inspireren door Leieschilders en museumcollecties, maar ook door ander beeldmateriaal, schaduwvormen, muziek en je intuïtie. Je oefent in het opbouwen van een compositie met kleurtoetsen en vlakken. Je schildert gelaagd en experimenteert vanuit demonstratie. Er is geen voorkennis of tekentalent vereist.

Op maandagen 9 september, 1, 8, 15 en 22 oktober, van 13.30 tot 16.00 uur. Muziekschool, Hoogte 3, Knesselare. 120 | 90 | 60 euro. Basismateriaal is in de deelnameprijs inbegrepen (acrylverf, papier, medium, spatels, penselen). In de loop van de cursus koop je zelf papieren bordjes en plastic potjes aan. Je voorziet werkkledij of schort, vodden, mengschaaltjes en een keukenrol. Inschrijfcode 18CF5891.

Voedselallergie en intolerantie. Infosessie.

Steeds meer mensen hebben last van een voedselallergie of -intolerantie. Wat is precies het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hoe kan een diagnose gesteld worden? Welke behandeling is er nodig voor elk van beide? Moet je dan producten schrappen uit je voeding? Welke informatie vind je op de etiketten van wat je koopt? Op al deze vragen geeft voedingsdeskundige Marieken Callebaut een antwoord, samen met heel wat wetenschappelijk gefundeerde informatie en tips.

Op dinsdagavond 16 oktober, van 19.30 tot 21.30 uur. Gemeentehuis/feestzaal, De Plaats 14, Knesselare. 8 | 6 | 4 euro. Inschrijfcode 18PW5701.

Ukelele voor beginners

Een ukelele is meer dan ‘een klein gitaarke’. In deze cursus ontdek je de muzikale mogelijkheden van dit instrument. Je begint met de basis (stemming, houding, akkoorden), om vervolgens meteen over te gaan tot echt musiceren. Van de gouden jaren van de ukelele, de jaren twintig, via traditionals en The Beatles naar hedendaagse muziek. We besteden ruim aandacht aan strums, de ritmische variaties die kenmerkend zijn voor de ukelele en we leren melodieën spelen. Met één vinger, twee, drie, vier of vijf, verbaas je vriend en vijand. Waar je maar wil, want in tegenstelling tot grote broer de gitaar is de ukelele zo handzaam dat je hem gemakkelijk in je tas steekt en overal mee naartoe neemt. De begeleiding is in handen van Yannick Van Loo, ook gekend als Jaynickel. Hij is singer-songwriter bij Les Mecs du Nord, frontman bij Mary and Jay en een door James Hill gecertificeerd ukelele-docent. Er is geen voorkennis vereist.

Op maandagen 5, 12, 19 en 26 november, 3 en 10 december, van 19.30 tot 21.30 uur. Bibliotheek, Veldstraat 53, Knesselare. 60 | 45 | 30 euro. Inschrijfcode 18CF5666. Breng je ukelele mee.

Initiatie verhalen schrijven. Basiscursus.

Hoe maak je van een oudoom of een toevallige passant een boeiend personage? Hoe bouw je een interessante verhaallijn op? Welke creatieve technieken kunnen je daarbij helpen? En hoe gebruik je zintuiglijke ervaringen om je verhaal te verrijken? Dit alles en nog veel meer leer je in deze basiscursus. Ervaar schrijfplezier in groep en geniet van elkaars teksten tijdens voorleesmomenten. Voorkennis is niet vereist.

Op zaterdag 2, 9 en 16 en 23 februari, van 10.00 tot 13.00 uur. Bibliotheek, Veldstraat 53, Knesselare. 65 | 49 | 32,50 euro. Inschrijfcode 19CF5685.

Kennismaking met de nieuwe privacywet. Infosessie voor kleine vzw’s en lokale verenigingen.

Ook kleine vzw’s, jeugdbewegingen en lokale verenigingen moeten sinds 25 mei 2018 rekening houden met een nieuwe wet over het bijhouden en verwerken van persoonsgegevens. Dit is informatie als naam, foto, telefoonnummer, adres, bankrekeningnummer, e-mailadres, medische data … We informeren je over wat er verandert. Wat moet je doen om je organisatie ‘privacyproof’ te maken? Wat gebeurt er als je de privacyregels niet respecteert? Waarvoor zijn bestuurders aansprakelijk en kan je boetes krijgen? Belangrijk is dat je binnen de vereniging snel werk maakt van een plan van aanpak waardoor je aantoont dat je de privacy van je leden en vrijwilligers ernstig neemt. Janes Antonissen, expert in zakelijke beleidsdomeinen als boekhouding, verzekering, fiscaliteit en aansprakelijkheid, helpt je op weg en laten je ook kennismaken met een aantal sjablonen en modeldocumenten.

Op dinsdag 19 februari, van 19.30 tot 22.00 uur. Feestzaal gemeentehuis, De Plaats 14, Knesselare. 8 | 6 | 4 euro. Inschrijfcode 19AS5729.

Een feitelijke vereniging of vzw? Infosessie.

Een feitelijke vereniging  is de wat plechtige benaming voor een groep mensen die samen actief zijn op een of ander gebied, zonder dat die groep daarom een officieel statuut heeft. Nogal wat verenigingen in het vrijwilligerswerk zijn dus feitelijke verenigingen. Op zich is daar niks mis mee, maar aan het ontbreken van een officieel statuut kleven wel enkele nadelen op het vlak van gerechtelijke bescherming en persoonlijke aansprakelijkheid. Een vzw is dan weer een officiële vereniging met een wettelijk statuut, waaruit nogal wat verplichtingen en kosten voortvloeien. Op het eerste gezicht lijkt dat soms een ingewikkeld kluwen van formaliteiten en structuren die vervuld en opgezet moeten worden. In deze sessie proberen we je een weg doorheen dit kluwen te wijzen en de voor- en nadelen van beide organisatievormen tegenover elkaar te stellen. Zo kan je een verantwoorde keuze maken om ofwel als feitelijke vereniging verder te gaan, ofwel een vzw-statuut aan te vragen. We houden rekening met eventuele wijzigingen aan het verenigingsrecht die de regering uitwerkt.

Op dinsdag 19 maart, van 19.30 tot 22.00 uur. Feestzaal gemeentehuis, De Plaats 14, Knesselare. 8 | 6 | 4 euro. Inschrijfcode 19AS5852.

Digistatie | Digitaal uitstippelen van fiets- en wandelroutes

Veel toerfietsers en hikers ruilen hun papieren fiets- en stafkaarten in voor digitale kaarten. Maar in vergelijking met GPS-navigatie in de auto is het digitaal uitstippelen van unieke fiets- en wandelroutes toch minder evident. Het aanbod aan websites, apps, toestellen en kaarttypes is immers zo groot, dat je als nieuwkomer het bos niet meer door de bomen ziet. In deze Digistatie helpen we je om te bepalen welke tools voor jou het meest geschikt zijn. We demonstreren sites waarmee je zelf een route kan uitstippelen en hoe je die route dan kan overzetten naar je smartphone of GPS. We zoeken uit of je de computer thuis kan skippen en ineens alles op je smartphone kan plannen. We ontdekken het aanbod aan routes die je kant-en-klaar online kan downloaden. We bekijken routeplanners die gebruik maken van knooppunten. We evalueren of het zinvol is om te investeren in een fiets- of wandel-GPS, en of je voldoende hebt aan je vertrouwde smartphone. Ten slotte gaan we in op de massa aan fitnessdata die je er gratis bovenop krijgt wanneer je digitaal gaat.

Op dinsdagavond 21 mei, van 19.30 tot 21.30 uur. Bibliotheek, Veldstraat 53, Knesselare. 10 | 7,50 | 5 euro. Inschrijfcode: 19DM5895.

Inschrijven?

Inschrijven via  www.vormingplusgent-eeklo.be, info.gent.eeklo@vormingplus.be of via 09 224 22 65. Vormingplus Gent-Eeklo geeft een korting aan mensen die het financieel moeilijker hebben. Bij elke activiteit staan drie prijzen vermeld in deze volgorde: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs. Het reductietarief is er voor mensen met een beperkt pensioen, éénoudergezinnen met kinderen, studenten, … Werkzoekenden en mensen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds genieten het sociaal tarief. Neem contact op met Vormingplus Gent-Eeklo voor de kortingsvoorwaarden.