Teken2018-02-02T09:32:11+00:00

Teken

Van zodra het warmer wordt, is het opletten voor tekenbeten in het Drongengoed. Meestal blijft zo’n beet zonder gevolgen, maar het kan ook leiden tot de ziekte van Lyme.

Teken zitten op lage begroeiing als struiken, varens of hoge grassen. Omdat ze niet kunnen springen of vliegen, laten ze zich uit de begroeiing vallen wanneer er een ‘gastheer’ voorbijkomt en hechten zich vast aan de huid. De beet van een teek is pijnloos, maar begint na enkele uren wel te jeuken. Tien procent van de teken in België zijn besmet. Bij het zuigen van bloed kan een bacterie overgedragen worden, wat kan leiden tot de ziekte van Lyme en ernstige problemen met de spieren, gewrichten, zenuwstelsel of het hart.

Laat je niet beetnemen!

  • draag kledij die zoveel mogelijk het lichaam bedekt (lange mouwen, lange broek)
  • lichtgekleurde kledij heeft het voordeel dat je teken makkelijker kan zien voor ze de huid bereiken
  • draag een hoofddeksel, houd lang haar dicht bij het hoofd
  • blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd lage begroeiing
  • vertrouw niet op insectenwerende middelen op het lichaam of de kledij: ze bieden onvoldoende bescherming
  • controleer elke keer het lichaam op teken, bij voorkeur op het hoofd, de nek, de enkels en in de oksels, knieholten en liesstreek

In de folder Teken wat je zeker moet weten leggen het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Gemeenschap uit wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn van een tekenbeet en hoe je mogelijke problemen kan voorkomen.