Restafval2018-02-01T16:38:06+00:00

Restafval (witte zak)

Elke week wordt restafval opgehaald.

Wat wel?

Huishoudelijk afval dat niet (meer) voor hergebruik en/of recyclage in aanmerking komt

Wat niet?

  • chemische producten (KGA)
  • materiaal dat selectief wordt ingezameld
  • scherpe voorwerpen (glasscherven, spijkers, injectienaalden…)
  • dode dieren en slachtafval

Wanneer?

Elke maandag. Check de afvalkalender voor feestdagen en andere uitzonderingen.

Wie het afval buiten zet op de ophaaldag, doet dat best voor 6.00 uur ’s morgens. Wie zijn huisvuilzak de dag voordien al aanbiedt mag dat niet voor 19.00 uur in de zomer en voor 17.00 uur in de winter (november t.e.m. maart).

Witte zak

Een rol grote witte zakken (60 liter, 10 stuks) kost 15 euro, een rol kleine zakken (45 liter, 10 stuks) 11,25 euro. Witte zakken zijn te koop op het gemeentelijk secretariaat, op het gelijkvloers van het gemeentehuis, en bij een aantal plaatselijke handelaars. In Knesselare gaat het om Carrefour (Urselseweg 10), Okay (Urselseweg 41) en Alvo Voeding Gyselbrecht (Kloosterstraat 66), in Ursel kun je terecht bij Patisserie Muylaert (Eekloseweg 5), Prima (Vrekkemstraat 9) en Sterslager Patrick (Rozestraat 10).

Gratis rol

Ouders met een pasgeboren kindje kunnen rekenen op een gratis rol restafvalzakken (10 stuks). Ook inwoners die kampen met incontinentie (graad 4 op de Katzschaal) en die nog thuis wonen krijgen jaarlijks een rol.

Zij moeten eenmalig een medisch attest bezorgen waarin de incontinentie erkend wordt. De gratis rol kun je afhalen op de dienst Burgerzaken. Kersverse mama’s en papa’s worden vooraf aangeschreven.

KMO-zakken

KMO’s, zelfstandige ondernemers, handelaars, scholen, verenigingen en instellingen met een eigen lokaal mogen de KMO-zak gebruiken voor hun afval dat vergelijkbaar is met dat van de huishoudens. Dat wil zeggen: enkel voor fracties die in de particuliere restafvalzak horen. De KMO-zakken zijn enkel te verkrijgen bij de gemeente en kosten 15 euro voor 10 stuks. Je krijgt een factuur die je kan inbrengen in de belastingen. Het aantal zakken is beperkt tot 10 rollen per jaar. De zakken worden buiten gezet op dezelfde dagen als de witte restafvalzakken voor particulieren.

Bij sneeuw

De vuilkar bedient bij glad weer altijd eerst de centrumstraten en hoofdassen omdat die het eerst sneeuw- en ijsvrij zijn. Daardoor wordt het normale ophaaluur
niet altijd gerespecteerd. Zet dus steeds het afval tijdig buiten. Als de chauffeur oordeelt dat het niet veilig is een straat in te rijden, blijft het afval staan. Haal het dan opnieuw binnen.

Problemen?

Problemen bij ophalingen van restafval, PMD en papier en karton of volle glasbollen kun je melden op het gratis nummer 0800 13 580 (elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur) of via www.ivmmilieubeheer.be (e-loket).