Landschapspark Drongengoed2018-02-01T14:19:37+00:00

Landschapspark Drongengoed

Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Met een oppervlakte van 550 hectare is het bos het restant van een middeleeuwse bosgordel tussen Gent en Brugge. De dorpen Knesselare, Ursel, Kleit en Oostwinkel liggen er als poorten omheen.

De historische ontginningen, gekenmerkt door de afwisseling van veld- en bosgebied, zorgen voor een zeer specifieke landschapsvorm en dito mogelijkheden. Die mix maakt van het Landschapspark Drongengoed een zeer boeiend recreatiegebied met uiteenlopende bezienswaardigheden.

Dorpen

Zo wordt in Knesselare het sigaarverleden van de voormalige Cogétamafabriek tot leven gewekt. Langs een infoparcours in het Hemelrijkpark herbeleef je dat verhaal. Ursel herleeft als het speeldorp van de legendarische volksfiguur Pierlala. Op het verkeersvrije dorp kan je petanque spelen, hinkelen, knikkeren, ravotten in de speeltram ‘Kamielken’… In Kleit heeft de gemeente Maldegem een speelbos aangelegd dat door alle jeugdbewegingen en kinderen in de streek omarmd wordt.

Vanuit de Drongengoedhoeve en de drie ‘poortdorpen’ Knesselare, Ursel en Kleit kunnen bezoekers fietsen huren bij de ‘Viva Velo’- ambassadeurs. In het Drongengoed vertelt een infopad je de geschiedenis van het historisch oorlogsvliegveld ‘B67’, dat een niet onbelangrijke rol speelde bij de bevrijding van ons land in WOII.

Fiets- en wandelroutes

Daarnaast lopen verschillende recreatieve fiets- en wandelroutes doorheen het gebied, zoals het Landbouwpad. Op deze route kom je meer te weten over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de landbouwsector in dit bijzondere gebied.

Ook de TOKU-toer, een gratis fietstocht van 38 km lang, van Knesselare, doorheen Kleit naar Ursel en terug, is een aanrader. Dertig ondernemers ontwikkelden deze bijzondere fietsroute langs alle attractiepunten en horeca van het Landschapspark Drongengoed. De TOKU-toer is verkrijgbaar bij de deelnemende zaken, gemeentes en toeristische infopunten. TOKU is de plaatselijke toeristische ondernemersvereniging ‘Toeristisch Ondernemen Knesselare-Ursel’, die regelmatig toeristische evenementen organiseert.

De Drongengoedhoeve

Maar de topper binnen het Landschapspark Drongengoed is het schilderachtige kader van de Drongengoedhoeve. In de hoeve is een landelijke herberg, een permanente landschapsexpo ‘Het Geheim van de Cuesta’ en een infopunt gevestigd. De expo vertelt hoe het typische Drongengoedlandschap, op de Cuesta-heuvel, gevormd werd.

In de oude schuur vind je het Landschapsinfocentrum, waar de stichter, abt De Stoop, het verhaal vertelt van hoe het Drongengoed en de hoeve ontstonden.

Het bezoekerscentrum verrast ook met een buitenverhaal, waarbij je tijdens een wandeling van ongeveer 2 km de geschiedenis van deze parel ontdekt. De hoeve schittert verder met een educatieve boomgaard en een kruidentuinKeramiekatelier Cuesta is in één van de gebouwen gehuisvest.

Spelende kinderen

Rondom de hoeve liggen twee speelzones te wachten op de jongens en meisjes, én voor de allerkleinsten is er het KabouterpadPinnemuts’, een kleuterpad (2 km) rondom de Drongengoedhoeve. Kinderen tot en met het eerste leerjaar maken er spelenderwijs kennis met alle facetten van het bos. In de dreven rondom de Drongengoedhoeve, staat een tiental bordjes met doe-opdrachten en vragen bij een grote paddenstoel. Kabouter Pinnemuts wijst je de weg!

Hou de website en facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en arrangementen. De baseline van het Landschapspark is niet voor niets ‘Ontdek, geniet, ontspan’. Veel plezier!