• Knesselare
Home Cultuur Cogétama

Cogétama

De sigarenfabriek Cogétama zit bij veel inwoners nog in het geheugen gegrift. Om de herinnering van de fabriek te bewaren werkte de cultuurdienst samen met Erfgoedcel Meetjesland en tal van vrijwilligers en ex-werknemers een project uit. Het project bestond uit een toonmoment met ontmoetingsdag, een theaterstuk en een publicatie in de reeks Erfgoed Leeft.

 

Toonmoment met ontmoetingsdag (april 2009)

Een tentoonstelling met verzamelde objecten en foto's werd de aanleiding van een eerste publieksmoment rond Cogétama. Ex-werknemers, buurtbewoners, geïnteresseerden, inwoners van Knesselare en omliggende gemeenten werden uitgenodigd. Voor de betrokkenen had de dag nog iets extra: er werd een nieuwe groepsfoto gemaakt, extra informatie ingezameld en er was een blij terugzien van oude collega's en vrienden.

 

Theaterstuk (november 2009)

Het tweede deel van het project omvat een toneelstuk over Cogétama. De Historiek, de persoonlijke verhalen en alle verzamelde materiaal vormen dan de basis voor een theaterproductie. Theatermaker Frank Degruyter (Verbaal vzw) nam de volledige productie op zich: schrijven en regie, decor en kostumering,... Het theaterstuk werd vijf keer opgevoerd in Knesselare.

 

Publicatie in de reeks Erfgoed Leeft (november 2009)

De rijke geschiedenis en het sociale verhaal van Cogétama bieden een boeiend relaas voor inwoners van Knesselare en ver daarbuiten (zo was er ook een link met een sigarenfabriek in Gent en werkten heel wat Maldegemse inwoners in de Knesselaarse sigarennijverheid). Jan Van De Casteele en Paul Verhoestraete zorgden er voor dat dit een publicatie is die mag gezien worden.

Alle materiaal die tijdens het project werd verzameld (informatie, archiefdocumenten, krantenknipsels en oude foto's) werd aangevuld met nieuwe foto's (bv. op het ontmoetingsmoment) en werd gebundeld in een publicatie.

 

Ontsluiting Cogétama-site

Knesselare wil met steun van LEADER en Europa de (belevings)waarde van het Drongengoedgebied en de omliggende dorpskernen te vergroten. In Knesselare werkt men rond de vroegere sigarenfabriek Cogétama en het aansluitend park. De nadruk ligt op educatie en kinderen.

zie ook: projectfiche Dynamische dorpskernen door een beleefbaar Drongengoed

 

 

Contact
Address:
Hoogte 3
9910 Knesselare

E-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Telephone: 09 325 78 97

Information: aanwezig op maandag - dinsdagvoormiddag - donderdag

 
Cultuurdienst
Address:
Hoogte 3
9910 Knesselare

E-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Telephone: 09 325 78 93 /09 325 78 97

Information: Open:
maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur, op woensdag van 14.00 uur tot 16.00 uur, op donderdag van 16.00 uur tot 19.00 uur

 

Nieuws cultuur

Dienstverlening van A tot Z

Design: Koen Timmerman  2018 Knesselare - Alle rechten voorbehouden